Stop CO-vergiftiging! Plaats een CO-melder

 
Groningers zijn zich bewust dat koolmonoxide gevaarlijk is maar slechts 26% heeft daadwerkelijk een melder in huis. Dat blijkt uit recente onderzoeken[1] van Brandweer Groningen. Een landelijke enquête[2] toont aan dat 85% van de mensen geen risico denkt te lopen op een koolmonoxidevergiftiging. Dat terwijl Brandweer Groningen wekelijks een CO-meting verricht en het bij ca. 1 op 13 daadwerkelijk een verhoogde concentratie koolmonoxide betreft. Niet voor niets dat m.i.v. 4 februari landelijk de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ wordt gevoerd.

Koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen
Weten dat koolmonoxide vrijkomt bij onvolledige verbranding van o.a. hout, gas, steenkooltjes, pelletkorrels, papier en petroleum is één ding. Het is echter een misvatting te denken dat dit alleen voorkomt bij geisers en verouderde of niet goed onderhouden gaskachels en Cv-ketels. Het risico zit in kleine hoekjes; een loszittend schroefje, uitgedroogd rubbertje, loszittende of geoxideerde afvoerbuis, een afvoerkanaal dat uitkomt onder een open raam, een defect gasfornuis, niet goed geveegde schoorsteen. Wat te denken van ventilatieschachten die in (portiek)flats problemen bij de buren kunnen veroorzaken; een te hoge concentratie koolmonoxide wat kan lijden tot vergiftiging met overlijden tot gevolg.
Alle hulp om de kans op CO-vergiftiging te verkleinen en het aantal slachtoffers terug te dringen is nodig. Samen met Brandweer Nederland, Brandwonden Stichting, Veiligheidsregio Groningen en GGD Groningen maken we ons hier hard voor. Het zijn echter de Groningers zelf die de grootste hand hebben in het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxidemelder redt levens
De meeste Groningers weten dat bootstelling aan koolmonoxide kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, slaperigheid, verwarring, duizeligheid en versnelde hartslag.  Een hoge concentratie kan zelfs leiden tot bewusteloosheid en de dood. Desondanks kiest slechts 26% van de Groningse huishoudens ervoor om een koolmonoxidemelder te plaatsen. Een klein apparaatje dat letterlijk levens redt. 
Alleen een koolmonoxidemelder waarschuwt bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. Uiteraard mits deze op de juiste plaats hangt en goed is onderhouden. Een hardnekkig misverstand is dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Het is juist iets lichter dan lucht en stijgt met de warme lucht uit het verbrandingstoestel. Wanneer CO vrijkomt wil je uiteraard zo snel mogelijk worden gewaarschuwd en niet eerst de kans geven om door je huis te dwarrelen. Plaats daarom een CO-melder aan het plafond in de ruimte van het verbrandingstoestel. In de overige ruimtes is ademhoogte de juiste plek.

Voorkom koolmonoxidevergiftiging
Naast het plaatsen van een CO-melder aan het plafond en nabij het verbrandingstoestel adviseert de brandweer om het verbrandingstoestel jaarlijks te controleren en de woning 24 uur per dag 7 dagen per week te ventileren. Met deze eenvoudige maatregelen kan je een koolmonoxidevergiftiging voorkomen.

Meer informatie over het juiste plaatsingsadvies, ervaringsverhalen en een online kennistest, waar je leert hoe je een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen en voorkomen, vind je op www.brandweer.nl/koolmonoxide

[1] Onderzoek ‘Rookmelderdichtheid 2018’ en online enquête Brandweer Groningen

[2] Online enquête ‘Koolmonoxide 2018’ Nederlandse Brandwonden Stichting